A bizonytalan helyzetekben, mint a jelen Covid-járvány alatt kialakult krízisben megtapasztaljuk, hogy vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudunk kontrollálni, vagy sokkal kevésbé, mint korábban.

Ilyenkor fontos, hogy ne arra koncentráljunk, amit nem tudunk az ellenőrzésünk alatt tartani, hanem arra, amit igen. Ilyen lehet a fizikai aktivitásunk, a gondolkodásunk.

A bizonytalan helyzet megélése stresszel jár.  A stresszreakciónk lehet ösztönös, de lehet egy tudatos válaszadás is az adott szituációra.

Te hogyan reagálsz a stresszes helyzetre?

Mennyire vagy tudatos a válaszadásban?

Hogyan hozol döntéseket olyan szituációkban, amelyeknek nem látod előre a kimenetelét?

A stresszre adott reakcióink során először érzékeljük a helyzetet, majd érzéseket élünk meg, és végül ez gondolatainkban leképződik.

Stresszes helyzet

Érzékelés

Érzések

Gondolatok

Reakció / Tudatos válaszadás

Minél jobban tudatosítjuk ezt a folyamatot, annál jobban tudunk olyan választ adni a helyzetre, amilyet szeretnénk.

A tudatosítás azt jelenti, hogy megfigyeljük a helyzetet és magunkat, első érzelmi reakciónkat.  A cél, hogy a beszűkült látásmódot kitágítsuk. Ehhez a minket ért inger és a külső reakciónk közötti időt kell növelnünk. Ehhez csendesedjünk le, lassuljunk le, például mély lélegzetvétellel. Lassítsuk le a belégzést, tartsuk bent a levegőt és lassan fújjuk ki. Minél jobban figyeljük magunkban ezt a folyamatot, annál jobban nyugszik le az elménk. A lecsendesedés segít abban, hogy a helyzetre más szemüvegen keresztül nézzünk rá.

A stressz sokszor akkor lép fel, amikor az igény nagyobb, mint a képességünk. Valójában nem a stressz a probléma, hanem a stresszhez való kapcsolódásunk. Az emberi agy nagy kapacitással bír olyan területen, mint a kreativitás, kíváncsiság és együttműködés.  Ezek értékes képességek ahhoz, hogy tudatosan, saját döntésünk megélése mellett adjunk választ egy stresszes helyzetre. Ahhoz, hogy hozzáférjünk ezekhez a kapacitásokhoz, a beszűkült állapotot ki kell tágítani, lecsendesedni. Frusztrált, stresszes állapotban nehezen férünk ezekhez hozzá, és azt éljük meg, hogy az igény nagyobb, mint a képességünk. A jó hír, hogy ebből tudatosan ki tudunk lépni, és megtapasztalni a bennünk lévő kreativitást.

Miután lecsendesedtünk és megfigyeltük a helyzetet és magunkat az adott szituációban, meghozhatjuk a döntést, hogy milyen választ akarunk arra adni, milyen ember akarunk lenni, milyen értéket akarunk képviselni és mit szeretnénk elérni.  A kíváncsiság, kreativitás és együttműködés képességének felerősödésével kitágul a kép a helyzetről, és több megoldási lehetőség is megmutatkozhat.

A lecsendesedéshez megosztok egy meditációs képet. Képzeld el, hogy a tengerparton sétálsz mezítláb napsütésben, lágy szellőben. A homokban lenyomatot hagy a talpad. A homokos parton lépkedve a földelés megélése erősödik benned. Biztonságban vagy. A tested, lábaid, karjaid érzékelik a meleget, a szellőt. Az érzékelésed felerősödik. Megfigyeled a szellő simogatását, a napsugarak melegét, érzed a sós levegő ízét, hallod a tenger hullámainak finom zúgását. Az elmédben a gondolatok lenyugodnak. lelassulnak. Kapcsolódsz felfelé az ég felé, kitágul a tudatod és felerősödik a kíváncsiság, kreativitás képessége benned.  Rögzítsd ezt a képet magadban, majd lassan újra a légzésedre vidd a fókuszt. Három mély légzés után lassan kinyithatod a szemed.

A meditációs képen kívül találd meg, mi az, ami az elméd lecsendesedését segíti. Ez lehet egy séta a természetben, sportolás, takarítás, kerti munka, fotózás és hasonló.  Vezethetsz egy naplót, amelyben gyűjtöd a pozitív visszajelzéseket feléd azoktól, akiknek segítettél, vagy egy hálanaplót is, amelyben vezeted, miért vagy hálás. Mindezekkel erősítsd magadban azt, hogy egy értékes és szerethető ember vagy, akire szükség van, és aki megérdemli, hogy megélje a biztonságot és a választási lehetőséget.

A lecsendesedés után kérdezd meg magadtól: „milyen választ akarok adni erre a helyzetre?”, „milyen lehetőségeim vannak?”, „miben segít engem ez a helyzet?”

Minél jobban erősíted magadban ezt a képességet, annál jobban tudod a magad hasznára fordítani a stresszes helyeteket.  A kreatív és kíváncsi működésmódban sokkal több lehetőséget vélsz majd felfedezni, mint előtte azt gondoltad. Olyan válaszok mellett dönthetsz, amelyekben azokat az értékeket képviselheted, amelyek fontosak számodra.

Braun Katalin – coach, szervezetfejlesztő