Hogyan készítsünk önéletrajzot – 5 tipp pályakezdőknek

Az álláskeresés – főként pályakezdőként – nem egyszerű feladat, rengeteg idő- és energiabefektetést igényel. Emiatt kiemelt figyelmet kell fordítanod arra, hogy az első és egyik legfontosabb lépésnél – az önéletrajz készítésénél – ne hasalj el. Pályázati anyagod már a folyamat legelején olyan későbbi döntéshozók kezébe kerülhet, mint a cég kiválasztásért felelős HR szakembere, vagy az illetékes területi vezető. Az alábbi felsorolásban 5 hasznos tippel segítünk Neked abban, hogy jó eséllyel indulj a kiszemelt pozícióért folytatott versenyben.

  1. TIPP Készíts megfelelő CV fotót!

Az önéletrajzodban szereplő fotónak meg kell felelnie néhány kritériumnak, hiszen ez adja rólad az első képet a cég felé, emiatt fontos, hogy szimpatikus, profi jelentkező benyomását keltsd. Ahhoz, hogy komolyan vegyenek, oda kell figyelned a formalitásokra. A fotózáshoz válassz egyszerű, letisztult hátteret, vegyél fel elegáns öltözéket. Fontos továbbá, hogy a kép jó minőségű legyen, ne saját magad készítsd „selfie módban” és csak te szerepelj rajta (ne egy csoportképből vágd ki a fotót). A CV-ben érdemes a jobb felső sarokba helyezni a képet, jól látható méretben.

  1. TIPP – Figyelj a külalakra!

Fontos, hogy az önéletrajzod felkeltse a HR-es kolléga figyelmét, de ne vidd túlzásba! A kevesebb néha több; ne legyen túlzsúfolt, inkább letisztult és átlátható. Kerüld a túlzottan színes, mintás sablonokat, illetve a terjengős, felesleges információkkal teli önéletrajzot. Az alapvető információkat viszont ne felejtsd ki, mint például a végzettségek, korábbi tapasztalatok és a nyelvtudás. A végzettséget és az esetleges korábbi tapasztalatot időrendi sorrendben, a legfrissebbel kezdve érdemes feltüntetni. A könnyű kapcsolatfelvétel miatt fontos, hogy az elérhetőségeid (e-mail cím és telefonszám) kiemelt helyet kapjanak a CV-ben. Legjobb, ha PDF formátumban hozod létre az önéletrajzod.

  1. TIPP – Írj magadról rövid összefoglalót!

Tanulmányaid végeztével még nem rendelkezhetsz túl sok munkatapasztalattal, így az sem feltétlenül derül ki az önéletrajzodból, hogy milyen területen szeretnél dolgozni, mi az érdeklődési köröd, vagy miért pályázod meg éppen az adott pozíciót. Érdemes néhány mondatban összefoglalni ezeket, hiszen sokat segítesz vele a HR-eseknek a profilod megismerésében és az általad felsorolt területen nagyobb eséllyel indulsz a kiválasztás során. Emellett néhány készségedet is kiemelheted, ami miatt alkalmasnak érzed magad a meghirdetett pozícióra. Például, ha pénzügyi állásra pályázol, akkor hangsúlyozhatod a pontosságodat, precizitásodat, vagy a kiemelkedő matematikai készségedet.

  1. TIPP – Tüntesd fel korábbi tapasztalataidat!

Pályakezdőként nem egyszerű az álláshoz illeszkedő munkatapasztalatot feltüntetni, de ami van, azt írd bele, még akkor is, ha esetleg nem tartod relevánsnak. A diákmunkák vagy gyakornoki pozíciók is sokat számítanak az önéletrajzodban, ugyanis ez is azt bizonyítja, hogy akarsz dolgozni és szorgalmas vagy, ami pozitív első benyomást kelt a cégekben. Fontos, hogy amennyiben van releváns tapasztalatod, akkor néhány mondatban foglald össze a főbb feladataidat, ezáltal is segítve a HR-esek munkáját.

  1. TIPP – Soft és hard skillek megjelenítése

Az önéletrajzodban a tapasztalatok mellett érdemes megjeleníteni, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezel. Az úgynevezett „hard skillek” közé tartoznak a mérhető és tanulható készségek, mint például a nyelvi ismeretek vagy az informatikai tudás – ezek feltüntetése segít, hogy megtaláld a hozzád leginkább illeszkedő munkahelyet. A „soft skillek” pedig a személyes jellegű készségek, amelyek az emberi kapcsolatokra és az egyén személyére vonatkoznak. Ilyenek a problémamegoldó képesség, a precizitás, a proaktivitás, a szorgalom, vagy a kommunikációs készség.

A cikk szerzője Király Miklós, senior HR tanácsadó, valamint Ökrös Réka és Tóth Jázmin recuiterek, a Nova HR szakemberei.