24 lépés a sikeres karrierváltáshoz

A Careershifters összegyűjtötte több karriercoach tapasztalatát, melyek azok a lépések, amelyek az ügyfeleik sikeres karrierváltásához hozzájárultak.

Hogyan változtathat a jelenlegi pályáján belül?

1. Maradjon és tárgyaljon

Értékelje jelenlegi munkáját és fogalmazza meg Önmagának, mi az, amit nem szeret benne. Lehet, hogy magát a munkát kedveli, és csak egyes körülmények azok, amiket kellemetlenül él meg. Ha ezek a körülmények megváltoznának, Ön jól érezné magát a jelenlegi munkahelyén? Fogalmazza meg Önmagában ezeket a körülmény-változásokat és beszélje át őket vezetőjével.

2. Menjen át másik munkahelyre hasonló munkakörbe

Lehet, hogy Ön élvezi a jelenlegi munkájához tartozó feladatokat és tevékenységeket. De lehet, hogy az Önnel dolgozó emberek értékrendjével, cégének kultúrájával, illetve munkájának célkitűzéseivel nem tud azonosulni, mert úgy érzi, mindezek nem olyan dolgok, amelyek fontosak Önnek. Ilyenkor átgondolhatja annak a lehetőségét, hogy átmegy egy olyan céghez hasonló munkakörbe, ahol az ottani értékrendek közelebb állnak Önhöz. Esetleg egy ugyanilyen beosztás egy másik iparágon belül meghozhatja a kívánt változást.

Ha mégis új karrierbe fogna, hogyan ismeri fel, mi is legyen az?

3. Ismerje meg jobban Önmagát

Mi élteti Önt? Mi az, ami igazán motiválja Önt? Lehetséges, hogy eddig csak egy perspektívából látta Önmagát. Próbálja meg most egy másik perspektívából is megtenni ugyanezt. Mi az, ami a legjobban érdekli Önt a munkán kívül? Mi az, ami izgalomba hozza Önt? Mi az, amit szenvedéllyel csinál? Hallja meg a szíve hangját! Mit mond Önnek a belső hangja?

4. Hogyan vélekednek mások Önről?

Előfordulhat, hogy az a munka, amelyben Ön igazán hiteles, és amire született, olyan könnyű és természetes Önnek, hogy eddig nem is értékelte mint munkát. Figyelje és hallgassa meg, mit mondanak mások az Ön erősségeiről és természetes képességeiről. Mikor kap elismerést másoktól? Mi az, amit mások mondtak Önről, és amit Ön eddig nem vett figyelembe, és aminek mégis van némi igazsága?

5. Összpontosítson az erősségeire

Dicséretes, ha felismerjük, hol vagyunk kevésbé erősek a tevékenységünkben, de ahhoz, hogy igazán sikeres legyen a karrierünk, fontos, hogy az erősségeinkre összpontosítsunk. Mi az, amit Ön könnyűnek talál, de ami másoknak nehéz? Ismerje fel saját egyedi készségeit és képességeit!
A vágy, hogy „legyőzze” gyengeségeit, energiát igényel. Ehelyett inkább törekedjen arra, hogy kihasználja igazi tehetségét és hagyja az olyan feladatokat, amelyekben nem leli örömét azokra, akik viszont abban tehetségesek.

6. Kik az Ön hősei?

Gondoljon azokra, akiknek a munkájára irigykedik. Ez lehet valaki, akit ismer, vagy egy híresség. Mi az, ami ezen emberek karrierjéből vagy életstílusából vonzó az Ön számára? Beszéljen azokkal az emberekkel, akiknek olyan munkakörük van, amilyet Ön is szeretne magának, és kérdezze meg őket, milyen is ez a munka. Többször előfordulhat, hogy olyan munkát választunk, ami papíron nagyon jól mutat, de nem gondoljuk át, milyen is lehet azt végezni nap mint nap.

7. Higgyen önmagában

Lehet, hogy Ön arra volt kondícionálva, hogy ne becsülje túl önmagát. Olyan gondolatai is lehettek eddig, hogy „kinek képzelem én magam, hogy ezt…..?” Megvan az esélye annak, hogy új karrierjét azáltal fedezi fel, hogy felismeri, Ön sokkal fontosabb és értékesebb, mint ahogy ezt eddig gondolta.

8. Mindez itt lehet az orra előtt

Volt-e, amikor Ön azt mondta, hogy „bárcsak találnék valakit, aki fizetne ezért a……”. Előfordulhat, hogy tisztában van azzal, mivel szeretne foglalkozni, de nem tudja, hogyan tegye úgy, hogy az pénzt is hozzon a házhoz. Esetleg ez az a dolog, amit folyamatosan elkerül, kifogásokat talál és ésszerű érvekkel elhesseget. Mert mindez túl szépnek tűnik. Ezért fontos, hogy ne keverje össze a „nem tudom, mit” a „nem tudom, hogyan” kérdésse

9. Legyen örömteli

A változás akkor következik be könnyedén, amikor örömteliek vagyunk. Karrierrel kapcsolatos döntésünket nem tudjuk megtenni lehangolt állapotunkban, amikor megrekedtünk a munkánkban. Tegye azt, ami igazán öröm az Ön számára, még akkor is, ha azt gondolja, ebből nem tud megélni. Gyakran az Ön által kedvelt kreatív hobbi, amelyet hónapok óta hanyagolt, lehet az, ami beindítja kreatív ötleteit karrier-lehetőségeire vonatkozóan. Amikor örömteliek vagyunk, általában örömteli eseményeket is vonzunk magunkhoz. Ézért figyeljen arra, hogy életét formálja örömtelivé, és ezt, mint indító szikrát használja karrierje megváltoztatásához.

Ha már tudja, mit akar csinálni, hogyan tudja azt megvalósítani?

10. Pozitív gondolkodás

Ahelyett, hogy azon gondolkodna, mi az, amitől el akar távolodni, gondoljon arra, merre szeretne elindulni. Ha átélt olyan élethelyzetet, amikor azt érezte, „nem tudom elviselni ezt a munkát/beosztást/projektet/vezetőmet” akkor fontosabb lehet az, hogy kimeneküljön ebből a helyzetből, mint az, hogy tisztázza, hová szeretne eljutni. Próbálja megváltoztatni gondolatmenetét azzal, hogy azt mondja, „keresek olyan munkát/beosztást/projektet/kapcsolatot a vezetőmmel, amely tartalmazza az X, Y, Z feltételeket, illetve teljesíti szükségleteimet”.
Ezzel elkerüli, hogy az Ön által megélt rossz helyzetből egy másik rosszul megélt helyzetbe kerüljön. Továbbá ez a pozitív fókusz motivációt és erőt ad a változáshoz, és egyben sokkal nagyobb esélyt arra, hogy a jó irányba nézzen, jó helyeken keresse az Önnek megfelelő lehetőségeket.

11. Építse fel önbizalmát

Amikor meg akarjuk változtatni a munka irányát, tapasztalhatjuk, hogy hatalmába kerít minket az elégedetlenség érzése, valamint, hogy nem rendelkezünk megfelelő tapasztalattal az új munka területén. Ilyenkor táplálja önbizalmát azzal, hogy arra összpontosít, amiben tapasztalata van. Melyek az Ön erősségei? Milyen készségekkel rendelkezik Ön, amelyek szükségesek az új karrierjéhez?

12. Végezze el a házi feladatokat

Ahhoz, hogy a karrierváltás minél simábban menjen végbe, végezze el az új, Ön által kiválasztott karrierjével kapcsolatos házi feladatot. Járjon utána, hogy ez a munka mivel jár és milyen képzésre lenne szüksége. Határozza meg azt is, hogy van-e Önnek készségszinten hiánya, és azt hogyan tudja pótolni.

13. Ahelyett, hogy azt mondja „nekem nem lehet meg az, amit akarok” mondja azt, hogy „mit tegyek ahhoz, hogy meglegyen az, amit akarok ?”

Nagyon könnyű beragadni ebbe a hitbe. Igen, van amikor ez az igazság, de gyakran ezt használjuk fel mint kifogást, hogy ne tegyük meg a szükséges lépést, vagy ne vállaljunk kockázatot afelé, amit el akarunk érni. Amikor pozitívabban néz rá a dolgokra, felismeri az utat, amin elindulhat és megláthatja a valós akadályokat is. És akkor eldöntheti, hogy hajlandó-e megtenni a lépéseket, amelyek céljához vezetnek.

14. Készítsen reális tervet

Csábító lehet azonnal megvalósítani a tervet, miután már tudja, mit akar elérni. Mégis, hagyjon időt magának, hogy átgondolja, mennyi időre van szüksége a váltáshoz. Mi az, amit el kell rendeznie, befejeznie vagy megszerveznie az életében, annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb esélyt adja meg önmagának a kívánt siker eléréséhez? Milyen hosszú ideig tart a váltáshoz szükséges készségek elsajátítása? Mennyi idő szükséges és a legmegfelelőbb a váltáshoz, amely Önt, és azokat, akik Ön körül vannak, a legjobban szolgálja? Minél jobban látja a megvalósulás valószínűségét, az annál reálisabbá válik.

15. Legyen őszinte a pénzügyeivel kapcsolatban

Nem csak egy reális időtáv, hanem egy reális pénzügyi terv is szükséges a sikeres váltáshoz. Kell-e tartalékról gondoskodnia, mielőtt belevág a váltásba? Megjelenik-e rendkívüli kiadás új karrierjével kapcsolatban? Ha Önnek képzési költségeinek fedezésére szüksége van külön pénzügyi forrásra, azt honnan szerzi be? Mit hajlandó pénzügyileg megtenni azért, hogy a tervei valóra váljanak? Vezessen egy hónapig pénzügyi naplót, és figyelje meg, mire költi el jelenlegi bevételét! Van-e olyan terület, ahol a költségeket visszavághatja? Készítsen a váltáshoz egy alapos pénzügyi tervet.

16. Beszéljen az új karrierje területén mozgó emberekkel

Beszéljen azokkal az emberekkel, akik már abban az iparágban dolgoznak, ahová Ön szeretne eljutni, és tudja meg tőlük, ők hogyan jutottak el idáig, és mi az, ami könnyítette számukra ezt a folyamatot.

17. Szerezzen szakmai gyakorlatot

Sokféle módon próbálhatja ki az új karriert. Szakmai gyakorlatra jelentkezhet önkéntesként, esetleg szabadúszóként vagy részmunkaidőben tapasztalhatja meg azt. Ha önkéntesként jelentkezik, ennek előnye, hogy tapasztalatot szerez, amit felmutathat az új munka megpályázása során. Mindezek a lehetőségek biztosítják Önnek, hogy jobb elképzelése legyen arról, mi az, amibe beleveti magát, ami egyben elvezethet új munkalehetőségekhez is.

18. Építse fel a profilját

Képzelje el, hogy elmondja valakinek, akit nem ismer, hogy Ön mivel foglalkozik. Válaszoljon úgy, mintha már megtörtént volna a karrierváltás. Írja meg új önéletrajzát. Képzelje el, hogy interjún van, fejlesszen ki egy meggondolt, jól eltervezett választ. Kezdje el felépíteni mások szemében a saját profilját. Menjen el olyan eseményekre, ahol tanulhat és találkozhat érdekes emberekkel. Működjön közre. Vonja be magát a munkákba. Az Ön személye a legfontosabb, Ön mint tudásának és készségeinek megtestesítője. Ez az, ami igazán a lényeg. Jelenjen meg a „radar” képernyőjén.

19. Ne egyedül csinálja

Ha Ön egy nagy váltás előtt áll, szüksége lesz támogatásra. Kérjen segítséget coachtól, beszéljen olyan emberekkel, akik szintén karrierváltásban vannak és támogassák egymást ebben a folyamatban.

20. Csak a vezérszurkolókkal beszéljen

Amikor Ön élete során vált, csak azokkal ossza meg álmait, elképzeléseit és terveit, akik igazán támogatják Önt. Ők azok az emberek, akik bátorítják Önt akkor is, amikor nehézzé válik a váltás folyamata és folyamatosan emlékeztetik Önt végső céljaira. Vannak néha olyan emberek az életünknben, akik látszólag támogatnak bennünket, de valójában nem szeretnék, hogy mi változzunk. Amikor mi változunk, nekik is változtatniuk kell a hozzánk való viszonyukban, és ez kényelmetlen lehet számukra. Ismerjen fel néhány vezérszurkolót és tartson ki mellettük.

21. Csináljon már ma valamit

A karrierváltás nem könnyű feladat. Ez néha nyomasztóvá válhat, és gyakran ez az oka annak, hogy az emberek feladják, mert úgy érzik, elakadtak. Ezért fontos, hogy tegyen meg már ma egy lépést új karrierje felé és folytassa ezt minden nap, lépésenként, még akkor is, ha azok kicsi lépések. Írja bele ezeket a lépéseket a határidőnaplójába, állítsa be a mobilján az emlékeztető jelzést, hogy ezek emlékeztessék a feladat elvégzésére. És meglátja, lépésről lépésre eljut céljáig.

Az új pályaépítés során jelentkező akadályokat hogyan tudja legyőzni?

22. Mi van akkor, ha rossz döntést hozok?

Általában ez a kiindulópontja az elemezgetéssel való lebénításnak. A kellő mértékű elgondolkodás értékes, de ha az Ön döntési folyamata lassú és nem konzisztens, akkor az Ön haladása is ilyenné válik. Sokkal könnyebbnek és örömtelibbnek fogja találni, ha a jó irányba mozdul el, és egyben élvezi az utat is.

23. Ne riadjon vissza az elutasítástól

Egyetlen munkát sem találtak ki, és nem fejlesztettek ki csillogó karriert az elutasítástól való félelem legyőzése nélkül. És nagyon, de nagyon kevés az olyan ember, aki nem tapasztalta meg az elutasítást. Az elutasítás valójában az előrehaladás jele. Ön akkor tudja, érzi, hogy elkezdte új munkalehetőségét megragadni, amikor megkapta az első „nem”-et. És lesz egy pár „nem”, míg el nem jut az „igen”-hez. Tanuljon a visszajelzésekből és haladjon tovább.

24. Összpontosítson arra, amit eddig elért, ahelyett, hogy azt nézné, mi az, amit még nem ért el

Több olyan dolog van, amit nem tud ellenőrzése alá vonni a munkakeresésben vagy a karrierépítésben. Ne vesztegesse energiáját, idejét és motivációját arra, hogy ezek miatt aggódik. Használja ki a lehető legjobban az idejét és tartsa szinten energiáját és motivációs szintjét azzal, hogy követi, mi az, amit megtehet, és mi az, amit már elvégzett. Egy munkakeresés során ez lehet pályázatok megírása és kapcsolatfelvételek, interjúra való felkészülés, az új önéletrajz tervezetének megírása.