Munkatársunk kutatása alapján

Napjainkban egyre több cég követeli meg a saját oldalán való regsiztrációt pályázás során: ez a szervezetek számára előnyös lehet, munkakeresőként azonban kifejezetten zavaró tényezőként is hathat. Munkatársunk álláskeresői és munkáltatói szempontból vizsgálta meg regisztrációk népszerűségét.

Munkáltatói szemszögből

Több szempontból is indokolt a saját karrieroldalon való regisztráltatás, például a jelöltek tömeges kezelését is lehetővé teszi a hatékonyság jegyében. A rendszer segítségével adatvédelmi beleegyező levelet lehet küldeni a pályázóknak, állást hirdetni és hatékonyan kezelni a jelöltfolyamatokat. Egyúttal a HR-osztály munkáját is facilitálja, mivel esetleges felvétel esetén már minden adat rögzítésre került a jelöltről, így nincs szükség a szerződéskötéskor újra megadni ezeket.

Egy komoly célokkal rendelkező vállalat számára létfontosságú a megfelelően funkcionáló karrieroldal létrehozása, hiszen ez egyaránt alkalmas toborzásra és adatbázis-építésre is. Ha az oldal informatív és transzparens, jó lehetőséget ad a vállalati brand-kiépítésnek is.

Munkatársunk tapasztalata szerint sok cég esik abba a hibába, hogy egy száraz dokumentumkezelőként használja ezt a felületet. Ezzel az attitűddel megfeledkeznek például az állandó figyelemfenttartás fontosságáról, a jelentkezés közbeni onboarding kérdésköréről és az esetleges további üzletszerzési lehetőségekről.

Álláskeresői szemszögből

Természetesen más szempontokat kell figyelembe vennünk: nem véletlenül lehet zavaró, hogy csak pár kattintással, de regisztrálni kell a jelentkezés előfeltételeként. Ezt általában a folyamat akadályoztatásaként élik meg az álláskeresők, hiszen a mai felgyorsult világban az önéletrajz elkészítése után már csak magát a dokumentumot szeretné beküldeni. A kerrieroldal ezzel szemben elvárja tőlünk, hogy a CV-ben már feltüntetett alapadatokat ismét megadjuk, és emellé töltsük csak fel az önéletrajzunkat. Munkatársunk saját álláskeresői tapasztalata is ezt mutatta: „Pár évvel ezelőtt körülbelül 10 különböző céghez adtam be a pályázatom, és ebből 8-nál elvárás volt a külön regisztráció. Az első 2-3 még nem volt zavaró, de a végén kifejezetten terhes volt újra és újra kitölteni ugyanazokat az adatokat.”

Kutatásában kíváncsi volt arra, hogy ez másoknak is zavaró lehetett-e; eredményei szerint a jelöltek több mint fele (56,9%) hasonlóképp tartotta zavarónak a karrieroldalakn való regisztráció, meglepően sokan (36,5%) azonban elfogadják ezt a rendszert anélkül, hogy plusz terhet jelentene számukra.

Bartha István senior recruiter munkatársunk kutatása alapján